tisdag 11 maj 2010

Egen pasta

Det är en speciell känsla att göra egen pasta. Om man ser till det arbete som krävs i proportion till eventuell ekonomisk vinst så är det förkastligt. Pasta är så billigt idag och att göra egen är tidskrävande och rätt komplicerat. Men känslan av att servera egen pasta skapat från scratch överväger och gör det hela värt.

Ovan bild visar en manuell pastamaskin. Degen (se recept nedan) matas i omgångar genom rullarna. Avståndet mellan rullarna minskas hela tiden tills man når önskad tjocklek.


Sedan är det upp till fantasin vilken pasta som ska tillverkas. Man kan stanna vid lasagneplattor, köra en gång till genom tagliatellefunktionen eller som bilden ovan visar, lägga degen på ett raviolijärn. I det här fallet fylldes raviolin med mozzarella och pesto. Därefter lägger man en till utkavlad pastadeg över den första och kavlar. På så vis skärs raviolibitarna ut.


Färsk pasta ska koka mycket kort, bara några minuter.

Recept:

2 ägg
2 msk vatten
2 msk olja
2 krm salt
2 dl durumvetemjöl
2 dl vetemjöl

Blanda alla ingredienser och knåda ordentligt. Låt den vila 30 minuter i kylskåp, insvept i plastfolie. Dela upp degen i mindre bitar, kavla först och mata sedan genom pastamaskinen.

Inga kommentarer: