torsdag 21 januari 2010

Middag 20 januari 2010

Då var det åter dags för dukat bord! Jag känner glädje över att återigen få sammanfatta våra processer i köket. Jag skriver på min kammare med en kopp mörkt rostad Tanzania AA i handen och Sophie Zelmani i lurarna.

Mikael (kockeleven) lagade förrätt bestående av grön sparris inlindad i parmaskinka. Enligt receptet skulle detta serveras med huvudråvaran pilgrimsmusla men då Mikael inte hittade några sådana gjorde han rätten utan. Han lyckades få till sparrisen med lagom tuggmotstånd enligt min mening, lite för hårt enligt Magnus mening. Observera den estetiska utformningen av balsamvinägern.


För att bryta trenden med kött serverades idag fisk i form av rödtunga. Ansvarig var Daniel och receptet hittades i en gammal bok som Bengt Frithiofsson skrivit då han var ung. På rödtungan lades en persiljestuvning och rivet citronskal. Den röda spegeln består av ordentligt reducerad fiskfond och färska tomater. Potatismoset som är format till ägg med två matskedar är givet till fisk. Vi drack ett Chilenskt Chardonnay till.


Desserten, parfait gjord på whiskey. Inspiration hämtades från norrland då den innehöll Fjällbrynt messmör! Messmöret gav parfain en mild och söt smak. Magnus hade tänkt använda en varm hallonsalsa till detta men hallonen kunde inte hittas. Möjligtvis låg de kvar hemma på köksbordet. Som tur var löste det sig som vanligt då vi hittade sommarens frysta blåbär från Rocklundaskogen i Västerås.

3 kommentarer:

Magnus sa...

Fantastiskt, vilken middag det blev! Synd att kockeleven inte hittade utrymme i sitt späckade schema att handla alla varor bara.

Anonym sa...

Kan ni betygsätta rätterna? Kockeleven har ju fullt upp med att se alla nya Hollywood filmer.

kaffe sa...

Ja det kan vi göra. Min individuella bedömning (1-10) är förrätt: 6 dessert 8. /Danne