måndag 11 maj 2009

Matlagningskväll


I onsdags var det dags för matlagningskväll hos Mange igen. Jag hade blivit utsedd att laga förrätten, Danne tog tag i varmrätten medans lille Micke fixade efterrätten.

Till förrätt blev det kronärtskockssoppa med hembakat foccacia. Viktigt att tänka på när man gör foccacia är att jäsningen tar lång tid, ju längre desto bättre.
Jag valde att göra foccacia med färsk rosmarin, olivolja och massor av havssalt.

Receptlänk foccacia
Receptlänk kronärtskockssoppa




Till varmrätt bjöds bröd- och örttäckt lammkotlettrad. En miss från Saluhallen gjorde tyvärr att vi fick lammet upptstyckat. Som sås använde Danne sky från köttet blandat med lite vitt vin och grädde.





Som efterrätt gjorde Micke en Crème brûlée. Den bör tillagas dagen innan för att stelna till ordentligt i kylen.

//Mange




Måste tillägga att vinet, som våran kockelev Micke valde ut, var helt fantastiskt till lammet. Det var en Faustino I från Rioja i Spanien. Rioja är ett utav två områden i Spanien som har fått den högsta kvalitetsstämpeln (DOC) av spanska myndigheter. Att det var ett vin lagrat på ekfat kändes tydligt i smaken, påminner mig om när jag sågar gran uppe i stugan på somrarna. Det stod "gran reserva" på flaskan vilket innebär att vinet har lagrats minst fem år varav 2 år på ekfat. //Danne

6 kommentarer:

Anonym sa...

Var förrätten mest lyckad? Det ser så ut på bilderna. Trevligt med lite nya recept.
/Johan

Anonym sa...

Gran Reserva är spanska och betyder att vinet är lagrat i granfat, inte ekfat.

Magnus sa...

Förätten va mustig, lite mer vitlök lite mindre timjan så hade den varit perfekt. Huvudrätten blev riktigt bra med såsen till, synd saluhallen hade gjort bort sig och styckat upp lammet bara. Efterrätten smakade gudomligt, synd bara att den blev lite rinnig, inte så fast som en brulee bör vara.

Danne sa...

Johan, förrätten ser mest lyckad ut för att den bilden blev bäst, tack vare dagsljuset från fönstret.

"Gran" reserva, hehe humor!

Anonym sa...

Kul att ni har börjat blogga, då kan man sno lite recept =) // Marie

Daniel sa...

Ja varsågod, bara att sno! Nästa gång blir det "Osso bucco"!