torsdag 27 augusti 2009

Middag 27 augusti


Ugnsstekta rödbetor och yoghurtsås smaksatt med citrus


Mycket bra start på middagen. Rödbetans sötma och syrligheten från yoghurten balanserade väl med det friska Chablitvinet. Vinvalet var lite klurigt. Vi tillämpade en enkel grundteori nämligen den att syra i maten balanseras upp med syra i vinet. I det här fallet lyckades vi väldigt bra. Med facit i hand kunde vi dock ha minskat mängden citronsaft med en tredjedel för syran blev lite mäktig. Dessutom ska rödbetorna vara inne i ugnen 10 minuter till nästa gång för att mjukna till lite extra.

Rådjursstek med potatissallad och sås med blandad skogssvamp

Första gången med rådjur för samtliga. Magert kött som kräver rosa färg för att bli mört. Vi fick tag på ett fryst kg för 300 kronor på Kungsbyn. Sparrisen glaserades med sirap och rostades i ugn. Till denna välkomponerade rätt drack vi ett rött Sicilienskt Raccolto.




Panna cotta gjord på vit choklad och limemarinerade björnbär

Kockeleven Micke glänser återigen med sin fantasirikedom och sitt genomförande. Panna cotta är egentligen inget annat än, såsom det italienska namnet antyder, kokt grädde. Lime och björnbär, frostade med socker, avrundade kvällen på ett imponerande sätt. Kaffet denna gång fick bli en presskanna med Molinaris guldblandning.



Klicka på bilderna för större upplösning.

2 kommentarer:

Maggi sa...

Måste säga att det var en utsökt middag!! Så trevligt att få en trerätters med vin en vardagkväll! Kan väll planera in era matlagningskvällar när jag är hemma.

Danne sa...

Det är nog ingen omöjlighet att vi gör det, är alltid kul att bjuda.